« Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της συνοικίας των Εξοχών ( Νέας Παραλίας) και οι χρήσεις του από τους κατοίκους στο πέρασμα του Χρόνου»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το θέμα που ασχολήθηκε τη σχολική χρονιά 2016-2017 η τάξη μας, το αποφασίσαμε, γιατί η περιοχή που βρίσκεται η γειτονιά μας και το Σχολείο μας είναι η περιοχή της συνοικίας των Εξοχών, όπως ονομαζόταν παλιά η περιοχή από το Λευκό Πύργο και μέχρι τη Βίλα Αλλατίνη.

  Το έναυσμα μάς έδωσε, η επίσκεψη της τάξης μας στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, για την Ίδρυση της συνοικίας των Εξοχών.

  Ξεκινήσαμε την έρευνα για φωτογραφίες και υλικό σχετικό με το θέμα μας και τελειώσαμε με τη συνάντηση-συνέντευξη, με ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής.

  Με τις ερωτήσεις που τους κάναμε μάθαμε:

  • Η θάλασσα έφτανε ως το ερειπωμένο κτίριο των μύλων του Αλλατίνη, όπου υπήρχε λιμάνι, που έδεναν και ξεφόρτωναν τα καράβια τα σιτηρά, για την τροφοδοσία του μύλου.
  • Υπήρχε νησάκι στην περιοχή το οποίο ενσωματώθηκε μέσα στην επιχωμάτωση (μπάζωμα) της παραλίας.
  • Το μέρος που βρίσκονται σήμερα οι καφετέριες ήταν ναυπηγεία που έφτιαχναν καΐκια.
  • Το οικόπεδο που είναι χτισμένο το Σχολείο μας, δεν υπήρχε γιατί ήταν σκεπασμένο από τη θάλασσα, ενώ απέναντι υπήρχε το κέντρο διασκέδασης «Λουξεμβούργο».
  • Στο ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη υπήρχε υπαίθρια ψαραγορά.

  Όλη αυτή η έρευνα για τη γειτονιά, μας έκανε να την αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο και να θεωρήσουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στην τόσο ιστορική περιοχή των Εξοχών (νέας παραλίας) της πόλης μας.

 

                                                                                Οι μαθητές της Στ΄ τάξης 

                                                                Του 12ου Δημοτικού Σχολείου  Θεσσαλονίκης     

                       Ιστορία Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης