Δημιουργώντας παρουσίαση με το Prezi

To Prezi δεν είναι σε καμία περίπτωση  καινούριο στο χώρο της δημιουργίας παρουσιάσεων, αφού έχει κυκλοφορήσει επίσημα από το 2009. Πρόκειται για μια online εφαρμογή  που αλλάζει το τοπίο στη δημιουργία των παρουσιάσεων.
Με το prezi μπορούμε να δημιουργήσουμε θεαματικές και  διαφορετικές παρουσιάσεις, αντίθετα με το παραδοσιακό PowerPoint της Microsoft, που είναι κυρίως γραμμικό. Η παρουσίαση δεν αποτελείται από μια σειρά τυπικών σελίδων/διαφανειών, αλλά από μια τεράστια επιφάνεια εργασίας πάνω στην οποία τοποθετούμε το περιεχόμενο που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Το Prezi δημιουργεί παρουσιάσεις με τη ροή που θέλει ο δημιουργός τους, ενώ μπορεί να διασυνδέει αντικείμενα ( βίντεο, σχήματα) κι όχι μόνο slides , ορίζοντας τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν, ενώ η εναλλαγή από το ένα στο άλλο μπορεί να γίνει είτε «χειροκίνητα» με κλικ από τον ίδιο τον χρήστη, είτε αυτόματα. Εάν όμως ο χρήστης δεν προσέξει το στήσιμο της παρουσίασης, είναι πιθανό να προκαλέσει συναισθήματα δυσφορίας στο ακροατήριό του. Το zooming εφέ γίνεται αρκετά κουραστικό και η χρήση του πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Αποκτώντας δωρεάν ένα κωδικό πρόσβασης, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει παρουσιάσεις μέχρι 100 ΜΒ,  τις οποίες έχει τη δυνατότητα να διαμοιραστεί με φίλους ή συνεργάτες, αλλά και να τις εξάγει- μεταφορτώσει, ώστε να τις παρουσιάσει δίχως σύνδεση με το διαδίκτυο. Επίσης, το Prezi επιτρέπει την ενσωμάτωση των παρουσιάσεων σε κάποια ιστοσελίδα ή blog αντιγράφοντας  κώδικα, όπως γίνεται και με τα videos στο YouTube.
Αρνητικό της χρήσης του είναι  η μη υποστήριξη των ελληνικών σε όλα τα θέματα της εφαρμογής, η μη ύπαρξη ορθογραφικού ελέγχου και η μη υποστήριξη αρκετών επιλογών μορφοποίησης κειμένου.
Ο χρόνος που απαιτεί το Prezi για την εκμάθησή του είναι σχετικά μικρός. Το περιβάλλον εργασίας του είναι αρκετά εύχρηστο, σημαντικές πληροφορίες δίνονται στην  ενότητα Learn του επίσημου ιστοχώρου του.
Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να δείτε το φύλλο εργασίας που δόθηκε σε μαθητές

 Πηγή: Η πληροφορική στο σχολείο

αναδημοσίευση: Anna’s Pappa blog