Δημιουργία εικονικού βιβλίου με Tikatok

κάνε κλικ για να γράψεις το δικό σου βιβλίο

κάνε κλικ για να γράψεις το δικό σου βιβλίο

Ανάμεσα στα web 2.0 εργαλεία, πολύ δημοφιλή είναι εκείνα που επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, να τις εικονογραφήσουν, πολλές φορές ακόμη και να προσθέσουν κινούμενες εικόνες σ΄ αυτές. Οι ψηφιακές αφηγήσεις μπορούν να αναρτηθούν σε ιστοσελίδες, ιστολόγια, αποθετήρια,κοινότητες και να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού επεκτείνοντας την εμβέλεια και τον χρόνο ζωής τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές, οι οποίοι δημοσιεύουν ήδη σε διάφορα μέσα (π.χ. youtube) ψηφιακές αφηγήσεις με ποικίλη θεματολογία.
Τα εικονικά βιβλία μπορούν να βρουν μεγάλο πεδίο εφαρμογή ως εργαλεία του δασκάλου  που προσπαθεί να προσεγγίσει τα παιδιά και να τα αφήσει να εκφραστούν. Επίσης, μαθαίνουν στα παιδιά να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα καθώς γνωρίζουν πως τα βιβλία που δημιουργούν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους, σε καμία περίπτωση όμως να αντιγραφούν ή να πωληθούν χωρίς την άδεια των ίδιων και των κηδεμόνων τους. Επιπλέον, προσφέρουν ένα νέο πεδίο για την ανάπτυξη σύγχρονων ικανοτήτων όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

imagesΤο tikatok είναι μια βραβευμένη σελίδα δημιουργίας εικονικών βιβλίων. Βραβεύτηκε από την Mom’s Choice Awards με το χρυσό βραβείο το 2012.
Σε αυτήν την ιστοσελίδα τα παιδιά δωρεάν δημιουργούν, δημοσιεύουν και μοιράζονται τις ιστορίες τους,τις οποίες μπορούν παράλληλα να εμπλουτίσουν με τις προσωπικές τους ζωγραφιές και εικόνες.Εκτός από ebook δίνεται η ευκαιρία να κάνουν τα παραμύθια που πλάθουν απίθανα επαγγελματικά τυπωμένα βιβλία. Συμπεριλαμβανομένου και των ζωγραφιών τους οι οποίες συνοδεύουν την ιστορία.
Το Tikatok στηρίχτηκε στη φιλοσοφία ότι κάθε παιδί μπορεί να γίνει συγγραφέας με τα σωστά εργαλεία, το κίνητρο και την υποστήριξη.

αναδημοσίευση: Anna’s Pappa blog